Söktaş Hisse Önerisi / İnfo Yatırım – (17.06.2021)

Öneri: AL

Fiyat: TL4.53
Hedef Fiyat: TL8.20
Hedef Getiri 81%

Yeni Bir Sayfa Açmanın Zamanı

Aynı çatı altında iki farklı lider şirket. 1971 yılından bu yana faaliyet gösteren Söktaş tekstil, yılda 10 milyon metre boyama ve işleme kapasitesi ile Türkye’nin en büyük, Avrupa’nın ise ikinci büyük pamuklu kumaş üreticisi konumundadır. Diğer yandan bünyesinde yer alan Efeler Çiftliği de 7,000 baş hayvan ve günlük 85 ton çiğ süt üretimi ile Türkiye’nin en büyük üç süt çiftliğinden birisidir.

Söktaş Tekstil– Türkiye’nin en büyük pamuklu kumaş üreticisi. Söktaş Tekstil gömlek konfeksiyonunda kullanılan yüksek kaliteli pamuklu kumaş üretmektedir. Satışlarının % 90’ını ihracat oluşturmaktadır. Müşterileri arasında Ermenegildo Zegna, Stella McCartney, Hugo Boss, Paul & Shark, Eton, Canali, Zara, Massimo Dutti, Gucci, Paul Smith, Ted Baker and Max Mara gibi dünya moda devleri yer almaktadır. Şirketin tasarım ofisinin geliştirdiği 300,000’in üzerinde kumaş desen tasarımı on-line sipariş ve tedarik sistemi ile müşterilere sunulmaktadır. Bunun yanı sıra Avrupa Birliğinin 2 yıl önce yürürlüğe soktuğu “Better Cotton Initiative” politikasına uyum gösteren Söktaş Tekstil, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir üretim ile AB’ye ürün tedarik eden pamuklu dokumacılar arasında avantajlı konuma geçmiştir. Pandemi sonrasında Avrupa’daki önemli rakiplerinin bazıları üretimi tamamen durdururken, bazıları ise üretimi kısma yoluna gitmişlerdir. İç pazarın payı düşük olmakla birlikte, Söktaş’la AB pazarında rekabet edecek ölçekte ve kalitede üreticilerin sayısı da oldukça sınırlıdır.

Efeler Çiftliği– Türkiye ve Avrupa’nın en büyük süt üretim çiftliklerinden birisi. Söktaş AŞ Aydın-Germencik’te kurulu olan ve 7,000 baş hayvan ile Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük süt çiftliklerinden birisi olan Efeler Çiftliği’nin %84’üne sahiptir. İstanbul Portföy ise geçen yıl şirkete %16 pay ile ortak olmuştur. Efeler Çiftliği Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen Hastalıktan Ari İşletme sertifikasına sahiptir. Bu sertifikaya sahip işletmeler bakanlığın sığır ve Onaylı Süt Çiftliği desteklerinden yararlanmaktadırlar. Efeler ayrıca AB’den “Onaylı Süt Çifliği” sertifikasına sahiptir. Şirket 2021 yılında kendi markasıyla paketli süt, peynir ve diğer süt ürünleri üretimine de başlayacaktır. 2020 yılında 25 milyon litre çiğ süt üreten Efeler Çiftliği dökme sütte Pınar Süt gibi sektör liderleri ve paketli ürünlerde ise Migros ile çalışmaktadır. Üstün süt kalitesi (yüksek yağ oranı ve mikrobiyolojik kalite) ile piyasa süt fiyatlarının %15-20 üzerinde fiyatlarla ürünlerini satabilen Efeler, aynı zamanda Türkiye işlenmiş süt mamulleri üretiminin yarısının yapıldığı Ege bölgesinde olmanın avantajlarından yararlanmaktadır. Şirketin 2022 yılında halka arzının planlanıyor olması da olumlu bir faktör olarak öne çıkmaktadır.

2021 yılı tekstil için dönüm yılı olmaya aday. Pandemi sonrası global tedarik zincirlerinde görülen sıkışma özellikle Avrupa pazarı için Türkiye’ye çok önemli fırsatlar sunmuştur. Bu bağlamda Türkiye’nin toplam pamuklu dokuma ihracatı 2021 yılının ilk 4 ayında 193 milyon USD ile yıllardır görülmeyen bir seviyeye çıkmıştır. Tahminlerimize göre 2021 yılı sonunda toplam pamuklu dokuma ihracatı 600 mn USD seviyesini geçerek yıllık %40’ın üzerinde bir artış sergileyecektir. 2022-2023 döneminde 700 mn USD üzerine çıkmasını beklediğimiz toplam ihracatın tarihsel tepe noktası olan 2005 yılı düzeyini de geçmesi beklenmelidir.

Söktaş Tekstil yeni döneme yeni bir strateji ile girmektedir. 2018 yılı sonunda Hindistan’daki üretim tesislerini satan Söktaş üretim ve satış süreçlerinde kapsamlı bir değişikliğe gitmiştir. Bu stratejik değişimin ana hedeflerini 1) ürün gamı ve stoklarda sadeleşme 2) sıkı maliyet kontrolü 3) ana pazarlara odaklanma ve 4) çevreye duyarlı/ sürdürülebilir (ESG) üretim oluşturmaktadır. 2021 yılının ikinci çeyreğinde pandeminin etkisinin de azalmasıyla şirketin satışları hızlı bir artış göstermiştir. 2021 yılı sonunda toplam satışların bir önceki yıla göre TL bazında %60 (eur bazında %23) artarak 277 mn TL’ye çıkacağını tahmin etmekteyiz. Şirketin ana pazarı olan AB’deki rekabetçi konumunun güçlenmesi ve pandemi sonrası beklenen hızlı toparlanma ile Söktaş’ın 2022 -2025 yılları arasında çok yüksek bir performans göstermesini beklemekteyiz.

Söktaş’ın güncel piyasa değeri olumlu dinamikleri yansıtmıyor. Söktaş’ın tekstil ve süt çiftçiliği faaliyetlerini İNA ve benzer şirket değerlemelerini kullanarak ayrı ayrı tahmin etmekteyiz. Bu tahminlerin ima ettiği şirket değerinden güncel esas faaliyetlerle ilişkisi olmayan, geçmiş yılların zararlarını finanse etmek için kullanılan borçları düştükten sonra 641 milyon TL hedef şirket değerine ulaşmaktayız. Hisse başına 8.2 TL hedef fiyat ile Söktaş hissesi çin AL tavsiyesi vermekteyiz. 2022 yılı sonu için beklediğimiz VAFÖK tahminine göre 3.8x FD çarpanı ile işlem gören hisse fiyatının şirketin kendi alanlarında lider konumunda olan iş kollarının gerçek değerini yansıtmaktan çok uzak olduğunu düşünmekteyiz. Efeler Çiftliğinin olası planlanan halka arzı ise şirketin içindeki gizli değeri ortaya çıkarmada önemli bir katalist olacağına inanmaktayız. Şirket sermayesini %96.5 oranında bedelli artırarak 153.8 milyon TL’ye yükseltme kararı almıştır.

Kaynak: İnfo Yatırım

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ HİSSE ÖNERİLERİ MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNE ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@Hisse_Onerileri'ni Twitter'da Takip Et!

GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNİ KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!