Yatırım Stratejimiz
Petrol fiyatlarındaki sert yükseliş ve Orta Doğu’daki jeopolitik risklerin yeniden tırmanması, küresel piyasalarda risk iştahını bozarak ABD borsalarında güçlü satışlara neden oldu. Perşembe günü teknoloji ağırlıklı Nasdaq %2,4, S&P 500 %1,7 ve Dow Jones %1,0 düşerken, Nasdaq’ın son zirvesine göre %10 gerileyerek düzeltme bölgesine girmesi dikkat çekti. Bu düşüş, bir önceki gün ABD’nin İran’a yönelik diplomatik çözüm planı haberleriyle oluşan iyimserliğin tamamen tersine dönmesine işaret etti. Jeopolitik cephede, İran’ın müzakerelere kapıları kapatması, arabuluculuk çabalarına rağmen taraflar arasındaki mesafenin korunması ve ABD Başkanı Trump’ın sert açıklamaları tansiyonu artırdı. Buna ek olarak, İsrail’in Hürmüz Boğazı ile bağlantılı kritik bir İranlı komutanı hedef aldığı iddiası, arz güvenliği endişelerini daha da derinleştirdi. Bu gelişmeler petrol fiyatlarını yukarı taşırken, Brent petrolün 100 doların üzerine çıkması ve WTI’ın %4,6 artışla 94,5 dolara yükselmesi piyasalarda enflasyon ve maliyet baskılarının yeniden artabileceği beklentisini güçlendirdi. Öte yandan güvenli liman talebiyle ABD 10 yıllık tahvil faizinin %4,43 seviyesine yükselmesi ve dolar endeksinin 100 seviyesine yaklaşması, finansal koşulların sıkılaşma eğilimini destekledi. Genel görünüm, jeopolitik risklerin enerji fiyatları üzerinden küresel büyüme ve enflasyon dinamiklerini yeniden baskı altına aldığı ve piyasalarda dalgalanmanın artabileceğine işaret ediyor. “Muhteşem Yedi” teknoloji devlerinin hisseleri, Apple hariç tamamı düşüşle kapandı. Nvidia ise %4’ün üzerindeki düşüşle Dow Jones endeksinde en sert gerilemeyi yaşayan hisse oldu. Donald Trump, İran’ın enerji tesislerine yönelik saldırıların İran’ın talebiyle 10 günlüğüne durdurulduğunu açıkladı; ateşkesin 6 Nisan’da sona ereceğini ve bu sürede barış görüşmelerinin yapılacağını belirtmesi ile birlikte petrol fiyatları gerilerken ABD vadelileri %0,5 oranında yükseldiler.
Borsa İstanbul’un hafta başından bu yana barış ve çözüm umutlarıyla 13.000 üzerinde sürdürdüğü denge arayışı; ABD’nin İran’a verdiği en son sürenin dolacak olması ve Koç Holding’in Tüpraş’ta ağırlıklı olarak yabancı kurumsallara gerçekleştirdiği 9,32 milyar TL’lik pay satışıyla sona erdi. Küresel piyasalarda petrol fiyatlarının yeniden 100 dolar seviyesine yükseldiği bir günde, rafineri marjı ve stok kârı beklentisiyle güçlü kalan ve endekste %6 ağırlığa sahip Tüpraş’ta %7 iskontolu blok satışın gerçekleşmesi, piyasadaki düşüşün hızlanmasına yol açtı. Son iki gündür 13.000 üzerinde tepkilerin zayıfladığını ve desteklerden güç arayışının başlayacağını belirtmiştik. BIST100’de, hafta sonu riskinin ortadan kalkmasıyla dünkü düşüşe tepki olarak 12.850 seviyesine doğru bir yükseliş görülmesini; ancak belirsizliğin sürmesi nedeniyle önümüzdeki hafta da 12.525’te bulunan yükselen kanal desteğine doğru destek arayışının devam etmesini bekliyoruz.
Günlük Hisse Fikirleri
Tüpraş’taki pay satışından 9,32 milyar TL net nakit girişi sağlayacak olan Koç Holding’i; Tüpraş’ı finansal yatırım olarak konsolide etmemesine rağmen daha fazla değer kaybeden Aygaz’ı; ayrıca yüksek faiz ortamında mali sektör içinde daha dayanıklı olacağını düşündüğümüz, hayat segmentinde Agesa Emeklilik ve hayat dışı branşta Aksigorta’yı günlük önerilerimiz arasında yer veriyoruz.

Kaynak: Destek Yatırım Günlük Bülten