Global Menkul Günlük Hisse Önerileri – (31.07.2025)

Piyasa Özeti

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı ve Başkan Powell’ın açıklamaları eşliğinde yoğun bir haber ve veri akışıyla şekilleniyor.

Fed beklentilere paralel olarak politika faizini %4,25-4,50 aralığında sabit bırakırken, iki üyenin faiz indirimi yönünde oy kullanması, komite içindeki görüş ayrılıklarının arttığına işaret etti. Powell’ın “Eylül ayında faiz indirimi konusunda herhangi bir karar almadık” şeklindeki net vurgusu, önümüzdeki dönemde para politikasının seyrine dair belirsizliğin sürdüğünü gösterdi ve piyasaların kısa vadeli faiz indirimi beklentilerini zayıflattı. Bununla birlikte, tarife kaynaklı belirsizliklerin Powell’ın mesajlarında giderek daha fazla yer bulması dikkat çekti.

Bu açıklamalar sonrası ABD tahvil faizleri sınırlı şekilde yükselirken, Dolar Endeksi 99,6 ile son haftaların zirvesine tırmandı. Euro/dolar paritesi 1,1480 seviyelerine kadar geriledi. Faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi altın fiyatları üzerinde baskı yaratırken, ons altın 3.267USD seviyelerine kadar geri çekildi. Hisse senedi piyasalarında ise karışık bir görünüm izlendi; Dow Jones ve S&P 500 gerilerken teknoloji hisselerinin öncülüğünde Nasdaq endeksi pozitif ayrıştı. Powell’ın açıklamaları, kısa vadede risk iştahını baskıladı.

Ayrıca ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte yıllıklandırılmış bazda %3 büyümesi, beklenti olan %2,4’ün üzerinde gerçekleşti. Bu güçlü büyümede tüketim harcamalarındaki artış etkili olurken, çekirdek PCE fiyat endeksi %2,5 ile sınırlı bir enflasyonist baskıya işaret etti. ADP özel sektör istihdamı da 104 bin ile beklentilerin (64 bin) üzerinde geldi. Bu veriler, istihdam piyasasının hâlâ dirençli olduğu görüşünü ve Fed’in sabırlı duruşunu destekler nitelikteydi.

Diğer taraftan ABD Başkanı Trump’ın Hindistan, Brezilya ve Güney Kore gibi ülkelere yönelik gümrük tarifesi uygulanacağını açıklaması, ticaret gündemini sert şekilde hareketlendirdi. Hindistan’a %25, Güney Kore’ye %15, Brezilya’ya ise %50 oranında tarife getirilmesi, küresel ticaret zincirlerinde risk algısını artırdı. Özellikle Hindistan ve Brezilya ile müzakerelerin hâlen sürdüğü mesajı, bu cephede belirsizliğin yüksek seyretmeye devam edeceğine işaret ediyor.

Avrupa tarafında ECB, ücret baskılarında zayıflamanın sürdüğünü belirtirken, Euro Bölgesi GSYH büyümesi ikinci çeyrekte %0,1 ile beklentileri aştı. Ancak Almanya’nın %0,1’lik daralma kaydetmesi, bölge içi ayrışmaları gözler önüne seriyor. Macron’un, AB’nin ABD ile çerçeve anlaşmasında daha güçlü bir müzakere pozisyonu alma çağrısı da Avrupa tarafındaki ticaret geriliminin devam edeceğini gösteriyor. Buna rağmen Avrupa borsaları dün sınırlı pozitif kapanışlar gerçekleştirdi.

Asya piyasalarında Japonya Merkez Bankası (BoJ), politika faizini %0,5’te sabit tuttu ancak 2025 enflasyon tahminini %2,2’den %2,7’ye yükseltti.

Ekonomik toparlanma ile birlikte temkinli bir iyimserlik hâkim. Çin tarafında ise dışişleri temaslarında ABD ile diyalog kanallarının açık tutulmasına vurgu yapıldı. Japon yeninde değer kazancı izlenirken, Japon borsa endeksleri Asya genelinden pozitif ayrışıyor.

Yurt içinde, BIST100 endeksi günü %1,26 primle 10.618,97 puandan tamamladı. İşlem hacmi 180,3 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi %1,31 değer kazandı. Teknik olarak 10.485 desteği üzerinde tutunan ve tekrar yönünü yukarı çeviren endeks için 10.680 direnç seviyesi üzerindeki kalıcılık, 10.750 ve ardından 10.840 dirençlerini gündeme getirebilir. Aşağıda 10.485 kısa vadeli destek, 10.380 ve 10.315 seviyeleri daha geniş geri çekilme senaryolarında izlenmeli. Endeksin güne yatay bir
seyirle başlamasını bekliyoruz.

Bugün fiyatlamalar üzerinde etkili olabilecek en önemli başlıkların başında ABD’de açıklanacak olan çekirdek PCE fiyat endeksi geliyor. Bu veri, Fed’in enflasyon takibinde öncelik verdiği göstergelerden biri olması nedeniyle, faiz indirim beklentileri açısından belirleyici olabilir. Ayrıca Almanya’da açıklanacak TÜFE verileri Avrupa cephesindeki fiyatlama davranışlarını etkileme potansiyeline sahip. Yurt içinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantı özeti ile dış ticaret dengesi takip edilecek. Hem yurt içi hem küresel risk iştahı, bu veri setlerinden gelecek sinyallerle şekillenebilir.

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: TSKB-RALYH-FROTO-ALARK-TABGD

Günlük Hisse Önerileri

Kaynak: Global Menkul

@Hisse_Onerileri'ni X'te Takip Et!

GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNİ KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN X'TE BİZİ TAKİP EDİN!