Meksa Yatırım Haftalık Hisse Önerileri – (6-10 Nisan 2020)

Borsada tepki yükselişi direnç seviyelerinde satışla karşılaşırken hisse bazlı hareketlilik öne çıkmaya başladı. Gösterge faiz oranı ve döviz kurlarında yükseliş devam ediyor.

Piyasalarda dalgalı seyirle birlikte denge ve destek arayışı sürüyor. Borsalarda sert düşüşün ardından tepki hareketleri yaşandı. Faiz düşüşü ve piyasaya merkez bankaları tarafından verilen bolca likidite, sert gerileme ve olumsuz gelişmelerin belli ölçüde fiyatlanmasının payı var. Ayrıca sermaye piyasaları orta ve uzun dönem yatırım aracı olduğu için sert düşen fiyatları cazip bulup alım yapanların katkısını saymak gerekecek. Ancak para piyasalarında yön arayışı sürüyor. Güvenli liman konusunda altın ve ABD doları arasında değişkenlik var. Likidite ihtiyacı devam ettiği için ABD doları bu dönem güçlü konumunu koruyor. Ancak orta ve uzun dönem için düşen faizler ve piyasadaki dolar bolluğunu dikkate aldığımızda doların bu konumunu koruması zor. ABD Merkez Bankası (Fed) bilançosu 5.8 trilyon dolara ulaştı. Alınan kararlara bakıldığında bilanço daha da büyüyeceğe benziyor. ABD dolarının dış piyasalarda değerli kalması, iç piyasalarda Dolar/TL kuruna da yükseliş olarak yansıdı. Kur yükselişinde Türkiye’nin 2009 yılından bu yana en yüksek seviyelerine ulaşan risk primi (CDS) 600’ün üzerini test ederken önümüzdeki dönemde turizm ve ihracattaki olası kayıplarla yabancı sıcak para çıkışları, faiz düşüşü ve TCMB’nin likidite genişlemesinin payını da dikkat almak gerekecek. Altın ise kısa dönem nakde geçme eğiliminin baskısı altında kalsa da salgın hastalığın verdiği belirsizlik ile yine düşük faiz ve bol likiditeden besleniyor. Petrolde ABD Başkanı Trump müdahil olunca sert tepki yükselişi geldi. Virüs ve sağlık sorunu öncelikli ancak sonra ekonomi geliyor. Bu sürecin ne zaman sonlanacağı kadar ekonomik faaliyetlerin ne zaman tekrar hareketleneceğine dair tahmin ve tarihler erteleniyor.

Nisan sonu gibi öne çıkan tarihler yapılan açıklamalara bakılınca sanki Haziran ayına doğru kaymaya başladı. Avrupa ve ABD’de olağanüstü hal, sokağa çıkma yasakları, üretime ara verme süreleri, hava yollarının sefere başlama tarihleri uzatıldı. Görünüme bakılınca bu süreçten çıkış V değil de daha çok U şeklinde olacak gibi. Bu meyanda ekonomide yaşanan durgunluk ve beklentilerdeki bozulma, artık verilere yansımaya başladı. Fed’in üç ay içinde yüzde 32 işsizlik oranı ve 47 milyon kişinin işsiz kalacağı tahminini dikkate aldığımızda son açıklanan işsizlik rakamının daha da büyümesi muhtemeldir. ABD, Çin, Almanya başta olmak üzere küresel ekonomiyle ilgili büyüme daha doğru tanımı küçülme tahminleri şeklinde aşağıya çekilmiş durumda. Henüz Türkiye’deki ekonomik verilere ciddi bir yansıma görülmüyor. Yansımalar önümüzdeki günlerde veriler açıklandıkça yansımaya başlayacak. Borsalardaki tepki yükselişlerine rağmen piyasalarda temkinli görünüm korunuyor.

Endekste tepki alım denemelerine rağmen yeni denge oluşturma çabaları devam ediyor. İlk önemli destek 86.500 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyeye geri çekilmelerde tepki alımları görülebilir. Aksi takdirde sonraki destekler 84.000 ve 82.000 seviyelerinde. İlk direnç ise 92.300 seviyesinde görülüyor. Tepki çıkışının devamı için 92.300 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Bu durumda sonraki direnç seviyesi 95.000 ve 99.000-100.000 olarak görülüyor. Endekste destek noktalarında tepki alımları görülse de henüz güç kazanmış görülmüyor.

Zeynel Balcı / Meksa Yatırım – Stratejist
Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ HİSSE ÖNERİLERİ MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNE ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@Hisse_Onerileri'ni Twitter'da Takip Et!

GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNİ KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!