Haftalık Piyasa Stratejisi
Küresel piyasalar risk iştahının zayıf olduğu bir haftayı geride bıraktılar. Küresel piyasalar yeni haftaya Gazprom’un Avrupa’ya gaz akışını süresiz durdurmasıyla başladı. Avrupa tarafında enerji krizi artarak devam ediyor. Bu küresel piyasalara ve risk alma iştahına zarar veriyor. Bu sabah EURUSD paritesi 20 yılın en düşük seviyesi olan 0.9890 seviyesine geriledi. Bu bizim ihracat dinamiklerimiz için de iyi değil. Dolayısıyla yaşanan gelişmeler hem iç hem de dış tarafa zarar veriyor. Bu durumun iyileşmesi ya da daha kötüye gitmemesi için iki taraftan birinin geri adım atması gerekecek. Şimdilik hangi taraf ne yapar belli değil. Bu nedenle Avrupa tarafından yapılacak açıklamalar oldukça önemli olacak. Bu arada bu gelişmeyle birlikte doğalgaz fiyatlarında oynaklık oluşması beklenebilir.
EURUSD gerileme Dolar endeksini yükseltiyor… EURUSD 0.99 seviyesinin de altına gerilemesi Dolar endeksinin (DXY) 110 seviyesine yükselmesini destekledi. Bu hafta Avrupa Merkez Bankası para politikası kararından ne çıkacağı EURUSD paritesi için belirleyici olmakla birlikte dolar endeksindeki hareket alanını da etkileyecek. Ancak Fed’in şahin para politikasını sürdüreceğini bildiğimizde dolar endeksinde oluşabilecek gevşemenin sınırlı kalmasını bekleriz.
OVP açıklandı… Hazine Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 2023-2025 dönemine ilişkin Orta Vadeli Program (OVP) duyuruldu. Buna göre 2022 yıl sonu için TÜFE %65 beklenirken, 2023 yılı için %24.9 bekleniyor. Programında en dikkat çekici revizyon cari açık ve enflasyonda yapılmış. Yüksek enflasyon ve yüksek cari açık dönemi devam edecek gibi görünüyor. Bu dinamiklerle Türkiye büyümesinin sürdürülebilir bir büyüme ve kalkınma stratejisiyle ortalama yüzde 5,3 oranında büyüme hedefleniyor. Genel olarak zamların ve DolarTL’deki güçlü hareketin etkisiyle yıl sonu enflasyon beklentilerinde ciddi bozulmalar oluştuğunu izliyoruz. Merkez Bankası da enflasyonla mücadelede geri planda kalıyor. Dolayısıyla gelecek yıl için hedeflenene %24,9’luk enflasyona ulaşabilmek için daha önde bir Merkez Bankası ve sıkı duruş, aynı zamanda reform niteliğinde uygulamalara ihtiyaç olacağını düşünmekteyiz.
Bu hafta gündem yoğun… Son altı haftada olduğu gibi Borsa İstanbul yine dünyadan pozitif bir getiri ile ayrıştı. Bu gün içeride TÜFE verisini izleyeceğiz. Dışarıda ise Avrupa’da hizmetler PMI rakamları ön planda olacak. Çarşamba günü Almanya ve Euro Bölgesi büyüme verisi, Perşembe ise ECB toplantısı ve Fed Başkanı Powell2ın açıklamaları küresel piyasalarda ön plana çıkacak. Ayrıca bugün OPEC toplantısı ve içeride Kabine toplantısı ön planda olacak.
Borsa yoluna devam ediyor
Borsa İstanbul yükseliş trend eğilimini sürdürüyor. Kısa vadeli pozisyonlar için fiyatın ortalamalardan bağının giderek açılması teknik bir risk. Dolayısıyla kısa vadeli bakan yatırımcıların teknik bir taktikle hareket etmesi daha doğru olacaktır. Bu durumda 3100 ya da daha serbest bakan yatırımcılar için 3000 seviyesi stop loss seviyesi olarak takip edilebilir. Başka bir deyişle, kısa vadeli bakan yatırımcılar için 3100 üzerindeki seyirlerde pozisyon korunabilir ancak 3100 altındaki seyirlerde pozisyon terk edilebilir. Aynı taktik 3000 seviyesinde de uygulanabilir. 3000 seviyesi altındaki görünümde kredili işlemler için inatçı olmamakta fayda olacaktır. 3200 seviyesinin üzerinde oluşabilecek bir güçlenmede ise yükselen trendimizin ana hedefi olan 3450 seviyesine doğru yukarı yönlü hareket eğilimin süreceğini düşüneceğiz. Büyük resimde yön yukarı olmaya ve olası düzeltmeler alım fırsatı sunmaya devam ediyor.
Not: Pozisyon girişleri Pazartesi açılış seansında oluşan fiyatlardan yapılacaktır. Giriş maliyetine göre satış hedefi ve stop loss seviyeleri belirlenecektir. Açılış seansının ardından tablomuz giriş fiyatları ile güncellenip tekrar gönderilecektir.
Kaynak: İntegral Yatırım Haftalık Borsa Bülteni