İntegral Yatırım Haftalık Hisse Önerileri – (13-17 Haziran 2022)

Haftalık Piyasa Stratejisi

Küresel piyasalar geçen hafta merkez bankalarının izleyeceği para politikasına ilişkin belirsizlikler, yüksek enflasyon görünümü ve artan resesyon endişeleri ile satıcılı seyretti. Çin’de Covid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesi hafta başında küresel piyasalarda risk iştahını desteklese de Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz artırım sinyali vermesi ve ABD’de yüksek gelen enflasyon verisi ile küresel borsalar satıcılı seyrini sürdürdü. AMB, varlık alımlarının Temmuz ayında bitireceğini duyururken, Temmuz ve Eylül ayı için de faiz artırım sinyali verdi. Temmuz ayı için 25 baz puan faiz artırımı planlanmaktadır. ABD’de enflasyon verisi ise yıllık yüzde 8,6 açıklandı. Mart ayında yüzde 8,5 ile zirveyi gören enflasyon verisi, Nisan ayında yüzde 8,3’e gerilemişti. Verinin Mayıs ayında yüzde 8,6 açıklanarak yeni zirvesini görmesi sonrası Fed’in şahin duruşunu koruyacağı beklentileri artış gösterdi. Mayısta yükselişini sürdüren enflasyon verisi sonrası ABD endekslerinde satışlar hız kazandı. Haftalık bazda S&P 500 endeksi %5,05 kadar değer kaybederken, Dow Jones endeksi %4,58 düştü. Nasdaq endeksi ise %5,60 değer kaybetti. Avrupa endeksleri de geçen haftayı düşüşle tamamladı. Almanya Dax endeksi %4,83 değer kaybetti.

Yurt içinde ise Türkiye ekonomi modeli çerçevesinde atılan yeni adımlar takip edildi. Hazine, TL’yi teşvik etmek için Gelire Endeksli Senet (GES) ihraç edeceğini duyurdu. 15 Haziran’da talep toplanmaya başlanacak. Yıllık bileşik getiri yüzde 23,04 olacak. GES’lere konu olan KİT’lere aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde yatırımcılara ilave getiri sağlayacak.

Bununla birlikte, BDDK, SPK, TCMB gibi düzenleyici otoritelerden makro ihtiyati sıkılaşma önlemleri açıklandı. BDDK kredi büyümesini yavaşlatmak için tüketici kredisine vade sınırı getirdi, kredi kartında asgari tutarı artırdı. Ayrıca, yabancı yatırımcıya tahsisli swap imkanı sunmak için çalışma yapmış görünüyor. Burada ana amaç, enflasyona yol açan talep baskısını almak ya da sınırlamak ve ithalatı kısmaya yönelik adımlar atmak gibi görünüyor. SPK tarafında ise Borsa İstanbul bünyesinde Emtia Borsası kuruldu ve halka arzlarda komisyon indirimi geldi. Ana amaç yatırımcıları yurt dışına yönlendirmekten ziyade yurt içinde tutmak. TCMB ise ticari kredilere yüzde 10 oranında uygulanan zorunlu karşılık oranı yüzde 20’ye çıkarıldığını açıkladı. Tüm bu düzenlemeler makro ihtiyati tedbirler dolaylı bir faiz artırımı etkisi verebilir gibi görünüyor. Ancak, ana yol kullanılması yerine arzu edilen sonuçlara ulaşmak için tali yollar kullanılmış. Bu önlemler sorunun temeline hitap etmekten daha çok sonuca odaklı adımlar gibi görünüyor. Ancak, alınan önlemlerin etkisi önümüzdeki dönemde görülecektir.

BİST100 endeksi geçen hafta %2,24 kadar değer kaybetti. DolarTL ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın duyurusu sonrası 16.75’lere doğru bir gerileme kaydetse de kayıplarını geri alarak haftayı 17.11 seviyesinde tamamladı. Haftalık bazda %4,27 yükseliş kaydetti.

Yurt dışında gözler Fed toplantısında olacak

Bu hafta Çarşamba günü Fed toplantısı ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları takip edilecek. Çarşamba günü gerçekleşecek toplantıda Fed’in 50 baz puan faiz artırması bekleniyor. Fed Başkanı Powell, enflasyon düşene kadar para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceklerini ifade etmişti. Cuma günü açıklanan veri ile ABD’de enflasyon yüzde 8,6 seviyesine yükseldi. Yükselişini sürdüren enflasyon verisi ile birlikte Fed’in sıkı para politikasını koruyacağına yönelik beklentileri artış gösteriyor. Piyasada Haziran ayının ardından Temmuz ve Eylül aylarında da 50 baz puan veya üzerinde faiz artırımlarının devam edeceğine yönelik beklenti oluşmaktadır. Fed Başkanı Powell’ın piyasaya vereceği mesajlar yakından takip edilecek.

Yurt içinde ise açıklanan makro ihtiyati sıkılaşma önlemlerinin detayları takip edilecek. Pazartesi günü cari işlemler ve sanayi üretimi verisi açıklanacak. Çarşamba günü talep toplanmaya başlanacak olan GES’in detayları takip edilecek. Cuma günü TCMB piyasa katılımcı anketi takip edilecek.

Borsa

BİST100 endeksi geçen hafta %2,24 değer kaydetti. Cuma günü kapanışı ile kısa vadeli destek bölgesi olan 2560 seviyesinin altında kapanış gerçekleşti. 2560 seviyesi altındaki seyirlerin devamında sırasıyla 2500 ve 2445 destek seviyeleri takip edilecek. Orta ve uzun vadeli beklentimizde bir değişiklik yok. Kısa vadede baskı görsek de orta uzun vadede ana yukarı yönlü eğilimin korunmasını bekliyoruz. Bu nedenle kısa vadede görülen satış baskısının orta ve uzun vade için alım fırsatı olduğunu düşünüyoruz. 2600 seviyesi üzerinde seyirler görülmesi durumunda 2800 seviyesine yönelik yükseliş eğiliminin devam etmesi beklenebilir.

Not: Pozisyon girişleri Pazartesi açılış seansında oluşan fiyatlardan yapılacaktır. Giriş maliyetine göre satış hedefi ve stop loss seviyeleri belirlenecektir. Açılış seansının ardından tablomuz giriş fiyatları ile güncellenip tekrar gönderilecektir.

Kaynak: İntegral Yatırım Haftalık Borsa Bülteni

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ HİSSE ÖNERİLERİ MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNE ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@Hisse_Onerileri'ni Twitter'da Takip Et!

GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNİ KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!