Ak Yatırım Hisse Senedi Portföy Önerisi – (10.08.2020)

Model Portföy Hisse Önerileri

Olası toparlanmanın önceki temaya yakın olmasını bekliyoruz

 Hisse senetlerindeki sert satış sonrası borsada güçlü bir getiri performansı oluştuğunu düşünüyoruz. Ancak toparlanmanın zamana yayılmasını ve dönemsel beklentilere bağlı olarak (daha az yabancı katılımıyla) hisse bazlı olmasını bekliyoruz. Kurda istikrarın sağlanmasıyla yukarı yönlü hareketin Mart sonrası (Covid-19’u takiben) olduğu gibi, nispeten kuvvetle 3Ç20 beklentilerine paralel olarak perakende, dayanıklı tüketim, otomotiv ve teknoloji ağırlıklı olmasını ve bu sektörlerde de ilginin nispeten defansif hisselere yönelmesini bekliyoruz.

 Bankacılık sektörünün fiyat avantajına rağmen yabancı yatırımcı katılımının zayıflaması ve küresel zayıflık nedeniyle geride kalabileceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki bir ay için model portföyümüzden Garanti Bankası ve Vestel Beyaz Eşya hisselerini çıkarıyoruz. Portföye Arçelik, Bim ve Koza Altın hisselerini ekliyoruz.

 Düşen piyasada BIST’i hafif bir farkla geçtik. En son portföy değişikliklerini duyurduğumuz 1 Haziran itibarıyla portföy kaybımız -%5,4 oldu ve BIST toplam getiri endeksine kıyasla %4,6 negatif fark oluştu. Portföye en yüksek getiriyi Vestel Beyaz Eşya, Turkcell, Aselsan ve Doğan Holding sağlarken, Garanti Bankası, Yapı Kredi ve Koç Holding ortalama getiriyi düşürdü.

 Temmuz ayı sonuçlarının ardından, model portföy öneri listemizin (yayımlamaya başladığımız 2014 başından bugüne kadar olan) getirisi %265’e geriledi. Aynı dönemde getirimizi karşılaştırdığımız BIST-100 toplam getiri endeksi (temettü getirisi için düzeltilmiş) %90’a düştü. Buna göre portföyümüzün göreceli getirisi %92’ye geriledi.

Görünüm: Belirsizlik algısının öne çıkması borsanın Haziran kazançlarını sildi

 Yurtdışından olumsuz ayrıştık. Temmuz ayı küresel düzeyde artan Covid-19 ikinci dalga endişeleri ile başladı. Ancak ayın geneline baktığımızda ABD ve Avrupa hisse senetlerinin Temmuz başından bugüne kadar iyimserliği koruyabildiği görülüyor. Yıl sonuna kadar Covid19 aşısının bulunacağı yönündeki açıklamalar, ABD’de Kasım seçimleri öncesi yeni bir destek paketinin konuşulması ve Avrupa’da finansal destek paketi üzerinde uzlaşı sağlanması gelişmekte olan ülke piyasalarında iyimserliğin korunmasına yardımcı oluyor. Diğer taraftan 15 Ağustos ticaret görüşmeleri öncesi Çin-ABD ilişkilerinde gerginleşme ve Covid-19 vakalarının ekonomileri ek tedbirler almaya yöneltmesi riski halen önemini koruyor.

 Enflasyonda rakamları ve kur oynaklığı hisse senedi piyasasını baskılıyor. Haziran enflasyon verisinin beklenenden yüksek çıkmasının ardından Temmuz başında kısa bir satış dalgası gözlenen BIST’te satışlar TL oynaklığının artmasıyla ay sonunda daha şiddetli geri geldi. Ay boyunca 900’lü rakamlarda seyreden günlük Covid-19 vaka sayılarının yurtdışına paralel olarak artabileceği endişesi özellikle turizm ve cari denge beklentilerinde temkinli görüşün ağırlık kazanmasına yol açtı. Ağustos başında gelen Almanya’nın dört önemli turizm şehrimizi uyarı listesinden çıkarması haberi ve kurda oynaklığı azaltmaya dönük düzenleme değişiklikleri ise henüz rakamlara tam yansımadı.

 Yabancı çıkışı BIST’i olumsuz ayrıştırdı. Bir aylık bekleyişin ardından yabancı yatırımcılar Temmuz ayında 0,9 milyar dolar tutarında satış yaptılar. Böylece yılbaşına göre hisse senedinden yabancı yatırımcı çıkışı 5,0 milyar doları aştı. Yabancıların Ağustos’un ilk haftasında da net satıcı olduğunu tahmin ediyoruz. Son bir haftalık kayıpların ardından BIST-100’ün son bir aylık kaybı %15 ve yılbaşına göre kaybı %26 oldu. Böylece Türk hisse senetleri MSCI-GOÜ kategorisinde Kolombiya, Yunanistan, Brezilya ve Peru’nun ardından sondan beşinci olarak sıralandı. S&P500 endeksi ise son bir ayda %6 ve yılbaşına göre %4 artış gösterdi. Hisse fiyatlarındaki gerileme ve analistlerin kâr güncellemelerinin ardından BIST-100’ün F/K oranı 6,2 ile GOÜ ülkeleri arasında en düşük seviyede ve tarihsel ortalamasına göre de en yüksek ıskontoya sahip olmasıyla dikkat çekiyor. BIST-100’ün GOÜ’ye olan F/K iskontosu da %57 ile rekor kırdı.

 Ağustos’ta bu seviyelerde destek aranacak. Son gerilemenin ardından BIST-100 endeksi 2018’den önce bir kez ve 2018’den sonra üç kez destek bulduğu dolar bazında yaklaşık 1.30’a karşılık gelen seviyenin %10 kadar üzerinde bulunuyor. Ağustos ayı ile birlikte ekonomik canlanmaya büyük katkı sağlayan ancak enflasyona da yukarı yönlü etki eden kredi aktivitesinde yavaşlama, mevduat ve kredi faizlerinde bir miktar artış, baz etkisi sayesinde yıllık enflasyonda kademeli geri çekiliş ve son dönemde ivmelenen ihracatta güçlenme ve turizm gelirlerinde Almanya ve Rusya’dan girişlerle birlikte yavaş ta olsa bir toparlanma bekliyoruz.

 Gıda perakendeciliği, dayanıklı tüketim, madencilik ve otomotiv yine öne çıkar. Yılbaşına göre getirilere baktığımızda bu dört sektörün diğerlerinden olumlu ayrıştığını ve bankaların, havacılık hisseleri ile birlikte en kötü performansa sahip olduğunu görüyoruz. İç pazardaki canlanma ivmesinin ilgili şirketlerin 3Ç20 finansallarına da olumlu yansımasını bekliyoruz. Bu nedenle Ağustos ayında yine bu sektörlerin ön planda olacağını tahmin ediyoruz. Bankacılık sektör endeksi ise düşüşün ardından dolar bazında aşağı yukarı daha önce 2018 kur dalgalanması sonrası gördüğümüz son 17 yıllık tarihsel dip seviyesine geldi. Banka/Sanayi endeksi de BIST tarihindeki en düşük seviyede bulunuyor. Tüm bunlar bankalar için teşvik edici göstergeler olarak görülse de Merkez Bankası’ndan gelecek olası sıkılaştırma adımlarının, yabancı yatırımcıların satış eğilimini korumasının ve küresel piyasalarda da bankalara dönük zayıf ilginin hızlı bir toparlanmayı engelleyeceğini düşünüyoruz. Havacılık sektöründe de toparlanma adımları yavaş yavaş gerçekleşecek. Bu yüzden bu sektöre ilişkin temkinli duruşun da korunması gerektiğini düşünüyoruz.

Kaynak: Ak Yatırım Hisse Senedi Portföy Önerisi

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ HİSSE ÖNERİLERİ MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNE ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@Hisse_Onerileri'ni Twitter'da Takip Et!

GÜNCEL HİSSE ÖNERİLERİNİ KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!